Diabetes type 1
Wat is diabetes type 1?
Om gelijk maar een misverstand uit de wereld te helpen: diabetes type 1 is dus geen welvaartziekte. Diabetes type 1 is een chronische ziekte met een verwoestend effect op het lichaam. Het leidt vaak tot complicaties zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties.
Wat gaat er mis in het lichaam?
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die insuline produceren vernietigd. Daardoor maken de bètacellen geen of nauwelijks insuline meer aan. Het is niet volledig duidelijk wat de precieze oorzaak van diabetes type 1 is. Erfelijke aanleg speelt een geringe rol, maar vermoedelijk ook omgevingsfactoren als voeding en infecties.
Wat zijn glucose en insuline?
Eten en drinken leveren onder andere koolhydraten aan het lichaam. Deze koolhydraten worden in de dunne darm omgezet in glucose. De cellen in ons lichaam hebben deze glucose nodig als bron van energie. Insuline wordt aangemaakt in de eilandjes van Langerhans van de alvleesklier en afgegeven aan het bloed. Insuline zorgt ervoor dat glucose gemakkelijk door de lichaamscellen kan worden opgenomen; het zet als het ware de deur van de cel open voor glucose. Om glucose uit voeding goed te verwerken is het dus belangrijk dat er voldoende insuline is.
Wanneer krijg je het?
Diabetes type 1 kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal gebeurt dat bij kinderen en jongvolwassenen. Naast astma is diabetes type 1 de meest voorkomende auto-immuunziekte bij kinderen. En zorgwekkend: steeds meer kinderen, ontwikkelen op steeds jongere leeftijd diabetes type 1.
Wat zijn de gevolgen?
Omdat er onvoldoende insuline wordt geproduceerd, moeten mensen met diabetes type 1 insuline spuiten. Dag in, dag uit. De rest van hun leven. Want op dit moment is deze ziekte nog steeds ongeneeslijk.
Er zijn verschillende signalen die mogelijk kunnen wijzen op diabetes type 1, zoals:
- veel dorst en veel plassen
- afvallen terwijl de eetlust goed is
- zwakte/ spierpijn
- erg moe en/ of prikkelbaar
- misselijk zijn of overgeven en wazig zien
Het is belangrijk om snel naar de huisarts te gaan als je veel symptomen herkent. De huisarts kan via een bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van diabetes type 1.
Wat zijn de complicaties op korte termijn?
Een hypo is een afkorting van hypoglykemie, oftewel te lage bloedsuiker. Als er te weinig glucose in het bloed aanwezig is (onder de 3mmil/l) heeft men een zogenaamde hypo. De verschijnselen zijn trillen, zweten, hoofdpijn, duizelig, minder concentratie, moeheid, honger en snelle irritatie. Iemand met een zeer ernstige hypo kan zelfs buiten bewustzijn raken. Een hyper is een afkorting van hyperglykemie, oftewel een te hoge bloedsuiker. Veel plassen, erge dorst, vermoeidheid en een droge tong zijn verschijnselen als iemand langdurig te hoge glucosewaarden heeft. Zelfs een coma is mogelijk. Als de bloedsuiker vaak te hoog is, bestaat er grotere kans op complicaties op de lange termijn.
En op de lange termijn?
Diabetes kan een verwoestend effect hebben op het lichaam. Met name op de grote vaten, nieren, ogen en zenuwen. Hierdoor kunnen op de lange termijn zeer ernstige complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen, aantasting van de zenuwen (neuropathie) en amputaties.
Behandelingen
Waaruit bestaat de behandeling?
De behandeling is erop gericht om de hoogte van de bloedglucose weer zoveel mogelijk te normaliseren en zo de kans op ernstige complicaties te verkleinen. De kunst is in wisselende omstandigheden de juiste hoeveelheid insuline toe te dienen, en om voeding en lichaamsbeweging goed op elkaar af te stemmen.
Nog meer informatie over diabetes type 1 vind je op diabetes.nl
Is diabetes te genezen?
De harde werkelijkheid is dat diabetes type 1 nog altijd ongeneeslijk is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes type 1. Er wordt echter veel meer geld geïnvesteerd in het veraangenamen van het dagelijks leven van patiënten. Begrijpelijk maar niet onze keuze. We just care for cure. DON ondersteunt, en is actief op zoek naar, baanbrekend onderzoek dat gedaan wordt met als doel complete genezing van diabetes type 1. Daar werken we iedere dag hard aan maar die oplossing is er nog niet.
alle mooie ontwikkelingen